ZNAMY ZWYCIĘZCÓW KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku, w sobotę 8 czerwca, rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Celem konkursu jest ocalenie od zapomnienia produktów i potraw obecnych w historii polskich kulinariów, czyli zachowanie kanonu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Mazowiecki finał XXIII edycji konkursu, jak co roku, został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Do Poświętnego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Miło nam poinformować, że wśród nagrodzonych znalazła się mieszkanka Gminy Teresin – radna Anna Gogół, która otrzymała nagrodę w kategorii produkt regionalny pochodzenia roślinnego – za kiszoną sałatę oraz wyróżnienie w tej samej kategorii – za babę drożdżową z Granic.

Pani Annie składamy serdeczne gratulacje!

źródło: mazovia.pl

fot. arch. UMWM

Wielkość czcionki
Kontrast